Ankietarekrutacja 19/20nowe kierunkiIntensywny kurs rysunkuEurostudentFA projektBaner FE
Dział Nauki i Wydawnictw
Szybki kontakt

Dział Nauki i Wydawnictw

tel. 18 26 10 737
nauka@ppwsz.edu.pl
wydawnictwo@ppwsz.edu.pl
pok.325

 

Zdrowie w ujęciu holistycznym

Dział Nauki i Wydawnictw Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Targu uprzejmie informuje, iż ukazała się monografia naukowa "Zdrowie w ujęciu holistycznym" pod red. Dariusza Muchy.

Książka: 329 str.

Wydawnictwo: PPWSZ w Nowym Targu

Publikacja dostępna jest w Bibliotece PPWSZ

 

Przedmowa

              Ramowa koncepcja Narodowego programu zdrowia zawarta jest w definicji konstytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która określa zdrowie jako: „stan dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brak choroby lub niepełnosprawności”, oraz przyjętych międzynarodowych ustaleniach, że „zdrowie jest podstawowym prawem każdego człowieka oraz bogactwem społeczeństwa”. Koncepcja promocji zdrowia została zdefiniowana zgodnie z Kartą Ottawską Promocji Zdrowia (1986) jako „proces umożliwiający ludziom zwiększenie kontroli nad swoim zdrowiem przez podejmowanie wyborów i decyzji sprzyjających zdrowiu”. Zdrowie człowieka zależy jednak od wielu powiązanych ze sobą czynników, wśród których wyróżnia się cztery grupy: 1) styl życia (ok. 50%), 2) środowisko życia (ok. 20%) (składa się na nie: ś. fizyczne [naturalne oraz stworzone przez człowieka], ś. społeczne, ś. pracy, ś. nauki), 3) czynniki genetyczne (ok. 20%), 4) działania opieki zdrowotnej (ok. 10%).

            Człowiek żyje w złudzeniu, że farmakologia, odkrycia naukowe, cudowne diety pomogą mu być sprawniejszym, zdrowszym, a w konsekwencji szczęśliwszym i dożywającym wieku sędziwego, czyli tzw. późnej starości. To tylko jedna ze ścian piramidy długowieczności, która wpływa na długość ludzkiego życia, gdyż większą rolę, jako determinanty długości życia odgrywają czynniki genetyczne niż czynniki środowiskowe.

            Potwierdzono, że systematyczna aktywność fizyczna jest jednym z podstawowych filarów długowieczności, a regularne wykonywanie ćwiczeń może być kluczem do zahamowania procesu starzenia się skóry, jej odmłodzenia i wielu innych układów i narządów organizmu człowieka. Dodatkowo odkryto, że małżeństwo i regularne, prowadzone w długim okresie czasu życie seksualne ma pozytywny wpływ na długowieczność, a kobiety, które mają więcej dzieci żyją dłużej. Badacze wypytywali osoby długowieczne, ile godzin śpią – okazało się, że większość śpi 6–7 godzin. Poza tym, wszyscy długowieczni jedzą z umiarem. Większość z nich to ludzie szczupli, spożywający świeże posiłki – bezpośrednio po przygotowaniu, korzystając z produktów pochodzących z własnego ogródka, czyli z pożywienia z tego regionu, w którym spędzają swoje życie.

            Wysoki poziom stresu sprzyja przybieraniu masy ciała. Naukowcy izraelscy odkryli gen, który sprawia, że pod wpływem silnego stresu człowiek nabiera apetytu na słodkie i tłuste pokarmy, wskutek czego szybko gromadzi zbędne kilogramy prowadzące do nadwagi i otyłości. O masie ciała w dużej mierze decydują także drobnoustroje – nawet niskokaloryczna dieta niewiele zdziała, jeśli w jelitach znajduje się flora bakteryjna charakterystyczna dla ludzi otyłych.

            Starzenie komórek znacznie przyspieszają słodzone napoje gazowane oraz skracanie się telomerów – końcowych fragmentów chromosomu, które zabezpieczają go przed uszkodzeniem podczas kopiowania. Telomer skraca się podczas każdego podziału komórki, chroniąc ją przed (karcynogenezą) – zmianami prowadzącymi do zmian nowotworowych. Niestety zabezpieczenie to wpływa również na proces starzenia się komórek.

            Tajemnica długowieczności tkwi więc nie tylko w genach, ale w znacznej mierze w sposobie odżywiania się i stylu życia! Zdrowy i aktywny styl życia może przedłużyć przeciętnie życie jednostki o kilka lat, co w połączeniu z profilaktyką, odnową biologiczną i terapią stanowi ,,pakiet bezpiecznej starości” w ujęciu dobrostanu psychofizycznego.

 

                                dr hab. Dariusz Mucha, prof. nadzw.

 

 

Agnieszka Krzystyniak

Dział Nauki i Wydawnictw

 

 

Galeria zdjęć: